Baş Ağrısı Nasıl Geçer ? Çeşitleri ve Tedavileri
Başı ağrımayan insan var mı ? Bu soruya ” evet ” cevabını verecek birinin varlığı ve bizdeki baş ağrısı. Aman Allah’ım.
Baş Ağrısı Neden Olur
Baş ağrısı , başın sadece belli bir kısmında oluşabildiği gibi başın tüm dış yüzeyinde de oluşabilir. Baş ağrısı neden olur sorusuna çeşitli cevaplar verebiliriz. Çok farklı türlerde oluşabilen baş ağrıları çok farklı ağrıların oluşmasına sebep olabilir ve bazen birkaç hafta bile sürebilir Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan ve kendi başına bir hastalık olarak ortaya çıkan baş ağrıları birincil baş ağrılarıdır Başka bir hastalığın sebep olduğu baş ağrıları ise ikincil baş ağrılarıdır. Burda öncelikli olarak ağrınızın kaynağını bulmak ve ona göre tedavi izlemektir. Migren ağrısının tedavisiyle sekonder baş ağrısının tedavisi aynı değildir.
Baş Ağrısı İçin Nelere Dikkat Edilmeli ?
- Öncelikle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı çok şiddetli baş ağrısı ortaya çıkarsa, ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru yayılıyorsa vakit geçirmeden nöroloji doktoruna muayene olmak gereklidir.
- Baş ağrısı özellikle bulantı, kusma ve çift görme gibi şikâyetlerle birlikteyse nöroloji doktoruna muayene olmak gereklidir.
- İleri yaşlarda düşme veya yaralanma sonrası hafif kafa travması sonrası baş ağrısı olanlar zaman zaman bilinç bulanıklığı gösterenler nöroloji doktoruna muayene olmak gereklidir.
- Kendisinde sinüzit olduğunu bilen bir birey baş ağrılarının tipi ve yayılımı değiştiğindenöroloji doktoruna muayene olmak gereklidir.
- Yüksek tansiyonu olan kişi verilen tansiyon düşürücü ilaçları düzenli kullanmalı ve kan basıncı normalleştirilmelidir.
1.Migren
En bilinen ve hayatı en olumsuz etkileyen ağrıdır. Migrenden kaynaklanan baş ağrısı tetikleyicilerin etkisiyle beyin damarlarının genişleyip tekrar daralması sonucu ortaya çıkar. Migren tetikleyicileri açlık, stres, uykusuzluk, alkol, gürültü, yoğun ışık ve çikolata benzeri bazı besinlerdir.
2 .Gerilim tip baş ağrısı
Başta ağırlık , basınç ve sıkışma hissedilir. Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık yapabilir. Stresle yakından ilişkilidir ama stres olanı daha çok artırır. Bu ağrıların tedavisi için nöral terapi ile tonsil bozucu alan düzeltilir. Diş tedavileri ve varsa bruksizm tedavisi yapılması gereklidir.
3.Küme baş ağrısı
Az rastlanır fakat dayanılmayacak kadar şiddetli olur. Tek tarfta , göz ve şakakta hissedilir. Gözler kızarır ve küçülür.
4 .Trigeminal Nevralji
Saniyelik çakma, elektriklenmeler tarzındadır. Dayanılmaz, nahoş ağrılardır. Nevraljilerin % 60’ı tedavi sırasında veya sonrasında tedavi edilen dişten başlar. Üst ya da alt çeneden başlayıp tüm yüze yayılır ve trigeminal nevraljilerin % 99,9’unun hastanın dişinden kaynaklandığı düşünülür. Tedavi olarak yirmi yaş dişinin çekimi , dişeti operasyonları ve daha önceden kalmış kökler temizlenmelidir.
5.Kronik Baş Ağrısı
Bir ay içinde on beş günden fazla ağrı yaşanıyorsa kronik baş ağrısına dönüşmüştür. Kronik baş ağrısı çekenlerin çoğunluğunda ilaç aşırı kullanımı da mevcuttur. Bu durum süregen günlük baş ağrısı olarak nitelendirilir.
6. Sekonder Baş Ağrısı
Beyindeki hasardan ya da metabolik durumlardan kaynaklanan baş ağrılarına denir. Enfeksiyonlar, tümörler, inmeler, beyin kanamaları, temporal arterit, hipertansiyon ve ilaç kullanımına bağlı olarak sekonder baş ağrıları görülebilir.
İkincil Baş Ağrıları , İkincil Baş Ağrıları Neden Olur ?
1.Beyin ve damar hastalıları
2.Beyşin ve sinir hastalıkları
3.Boyun ve beyin yaralanmaları
4.Beyin tümörleri
5.Beyin hastalıkları
6.Beyin enfeksiyonları
7.Beyin basıncının yükselmesi8.Sinüzit