Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

21.09.2020
297
A+
A-
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Özellikle yemeklerden sonra papatya çayı içmek, sıvı alımının yanında papatyanın yararlarından da faydalanmanızı sağlar. Papatya çayı mideyi de rahatlatır. Günde birkaç kupa poşet papatya çayı içmek vücut için oldukça faydalıdır.

Papatya çayının faydaları nelerdir?

Papatya çayı özellikle gaz, hafif spazm gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Yemeklerden sonra bir adet papatya çayı içmek vücuda iyi gelecektir. Papatya çayının içimi de hafif olduğu için, zaman zaman keyif için papatya çayı içilmesi, insanların hem sıvı ihtiyacını giderir hem de papatyanın faydalarından yararlanmasını sağlar.

Papatya çayının faydalarını şu şekilde örneklendirebiliriz;

  • Kan şekerini kontrol etmekte faydalıdır. Sahip olduğu anti-inflamatuar özelliklerde, özellikle yemeklerle beraber tüketildiğinde kan şekerinin kontrol altında kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Kalp sağlığına iyi gelir. İçerdiği flavon türü antioksidanlar ile birlikte kalbi korur, kalp sağlığını destekler.
  • Uyku kalitesini büyük ölçüde arttırır. İçerdiği apigenin isimli madde sayesinde uykusuzluğa oldukça iyi gelir, rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
  • Sindirim sağlığını iyileştirir. İshal, mide ülseri, bulantı ve gaz gibi sindirim sistemi sorunlarını gidermeye yardımcıdır. Çocukların da karın ağrılarında, bebeklerde gaz sancılarının giderilmesine de faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Belirli kanser türlerine karşı korur. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde bazı kanser türlerinin görülme sıklığını azaltabildiği bilimsel olarak tespit edilmiştir.
  • Haricen cilt rahatsızlıklarında, yara tedavilerinde kullanılmaktadır.
  • Dahilen sindirim sistemi ve solunum sistemi rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.
  • Çiçeklerinin içerdiği α-bisabolol ve kamazulen, ülsere ve mide yanmasına karşı etkilidir. Bu maddeler antienflamatuvar, antispazmodik, anti ülser etkilidir.
  • Papatya kadın hastalıklarına karşı da büyük ölçüde etkilidir.

Papatya çayı zayıflatır mı?

Papatya çayı hakkında en çok merak edilen sorulardan birisi de, zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. Papatya çayının zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi bulunduğuna dair pek bilimsel kanıt bulunmasa da, kan şekerini kontrol altında tutma etkisi sayesinde, kilo kontrolü açısından oldukça önemlidir.

Kan şekerinizin normal değerlerde olması fazla kilo almanızı önlemektedir, yani dolaylı olarak zayıflamanıza yardımcı olur. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler uygun miktarlarda papatya çayı tüketebilirler.

Papatya çayı zararları nedir?

Papatya çayı zararları dendiğinde, papatyanın kendisinden çok papatya diye satılan benzeri ürünler akla gelmeli, çünkü papatyanın doğrudan bir zararı yoktur.

Aktarlarda papatya adı altında değişik çiçekler satılmakta bunların çoğu papatya değil, ayrıca piyasada gıda kalitesinde poşet çaylar bulunmakta. Aktarlarda satılan papatyaların hemen hemen tamamı papatyaya benzeyen ve halkın papatya dediği diğer bitkilerin çiçekleridir, yani Mayıs Papatyası değildirler.

Kimyasal yapıları farklı olduğu için papatyadan beklenen faydaları göremezsiniz, hatta size zararı bile olabilir. Papatyaya benzeyen ve bilimsel adı ‘Senecio’ olan bitkilerin çiçekleri de aktarlarda papatya olarak satılmaktadır. Bu bitkinin çiçeklerinde, karaciğerin yapısını ve çalışmasını bozan maddeler mevcuttur. Yani karaciğer zehridir. Hemen her yıl aktarlarda bulunan papatyaları toplayıp hangi bitkiye ait olduğunu tayin ediyoruz. Dolayısıyla bu bilgi bilimsel çalışmaların sonucudur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.