Mavi Ekran Hatası Nasıl Giderilir ?

23.09.2017
428
A+
A-
Mavi Ekran Hatası Nasıl Giderilir ?

Blue Screen Error veya DUR (STOP)  hataları olarak da adlandırılan mavi ekran hataları genel olarak hatanın tam kaynağını göstermezler . Bundan dolayı hatanın tespiti için gerekli bazı adımları uygulamak gerekir. Mavi Ekran hataları Windows durma hataları olarak da bilinir. Belli bir problem noktası yoktur. Çeşitli sebepleri olmaktadır.

Mavi Ekran Hataları İle Nasıl Başa Çıkılır ?   Sorun Nasıl Çözülür ?

Bu sorunu çözebilmemiz için önce problemin neyden kaynaklandığını bulmamız gerekiyor.

İşte problemi tanılamak için size yardımcı olacak sorular :

1.    Mavi ekran ile karşılaşmadan önce son zamanlarda bir değişiklik yaptınız mı?
Bu en mavi ekran hatalarında en çok rastlanan durumdur. Sürücü güncellemesi yaptınız mı? Sistem güncellemesi yaptınız mı? Antivirüs veya Firewall gibi sisteme entegre olan ve sistem bütünlülüğü bozacak bir yazılım yüklediniz mi? Yeni bir donanım parçası sisteme taktınız mı? Örneğin yeni bir ekran kartı?

2.    Bilgisayarınızın iç donanımını kontrol edin
Bazen zayıf bir kablo bağlantısı, oynamış veya tam temas etmeyen kablo bağlantıları mavi ekran hatasına sebep olabilir. Bilgisayarınızın kasasını açın ve kabloları elinizle sıkılaştırın.
Eğer kullandığınız bilgisayar bir laptop ise o zaman bu işlem elbette daha zor olacaktır.  RAM modüllerini, sabitdiski kontrol edebilirsiniz.

3.    Bilgisayarın iç ısısını kontrol edin
Aşırı ısı bilgisayar bileşenlerinin en büyük düşmanıdır. Kasayı açtıktan sonra işlemci CPU, ekran kartı VGA ve kasa fanının düzgün çalıştığından emin olun.

4.     Bilgisayarınızın RAM’ini test edin.
Mavi ekranların büyük çoğunluğu kötü, arızalı donanım bileşenlerinden kaynaklanır. Özellikle RAM hataları, arızaları en fazla karşılaşılanıdır.
RAM modülleri anakartın üzerinde birden fazla bulunabilir ve bunlardan birtanesi arızalanmış olabilir.
Bunun için MemTest86  yazılımını kullanabilirsiniz.

5.    Sabitdisk HDD’nizi test edin
Başlattan çalıştıra gelin ve chkdsk /r yazdıktan sonra enter tuşuna basın.
CHKDSK windows’un sabitdisk test ve hata giderme yazılımıdır. Sistemin sonraki başlatılmasında bu birimin gözden geçirilmesini zamanlamak ister misiniz? (E/H) sorusuna E ye basarak onay verin. Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında disk taraması başlayacaktır.

6.    Parçaları teker teker sökün.
Donanım kosusunda bilgi sahibiyseniz anakartın üzerindeki parçaları teker teker sökün ve her parçadan sonra bilgisayarınız mavi ekran hatası veriyor mu kontrol edin.

HATA RAPORUNUN ANALİZ EDİLMESİ


1.    Bilgisayarınızın Mavi ekran hatası sırasında durmasını ayarlayın.
Çoğukez mavi ekran hatasını görecekken bilgisayarınız  kendiniyeniden başlatır bu sebepten hata mesajını göremezsiniz. Bu davranışı değiştirmek için aşağıdaki işlemleri yapın:
Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarlarına girin.
Gelişmiş sekmesine tıklayın. Başlangıç ve Kurtarma  altındaki Ayarları tıklayın.
Sistem Hatası altındaki “Otomatik olarak yeniden başlat” işaretini kaldırın.

2.    Bilgisayarı yeniden Mavi Ekran vermesinini bekleyin.
Artık bilgisayarınız yeniban başlamayacak ve en azından Mavi ekran üzerinde hata mesajını görebileceksiniz.
“Sorun şu dosyadan …. Kaynaklandı”  dosyanın adını not alın.
“DUR:” Hata kodunu bir yere not alın.

MAVİ EKRAN HATASININ GİDERİLMESİ

1.    Bilgisayarınızı güvenli modda açın
Eğer bilgisyarınız  açılmıyorsa Güvenli Modda açmayı deneyin. Bilgisayarınız açılırken F8 tuşuna sürekli basın ve çekin. (Windows Logosu görünmeden)  Açılış menüsünü yakalamaya çalışın.

2.    Antivirüs taraması gerçekleştirin.
Mavi ekran hatalarına virüslerde sebep olabilir bilgisayarınızın temiz olduğundan emin olabilmek için güncel bir antivirüs yazılımı ile bilgisayarınızı tarayın.

3.    Kurtarma yüklemesi gerçekleştirin.
Bunun için Windows CD/DVD’sini sürücüye takın ve bilgisayarı  Windows CD/DVD’sinden yapın. Kurulum ekranında yönergeleri izleyerek Onarım işlemini gerçekleştirin. Bu işlemde Windows eski sistem dosyalarını silecek ve sistem dosyalarını yeniden yükleyecektir.

4.    Sürücüleri  kaldırın
Eğer hata bir sürücü yüklemesinden sonra olduysa sürücüyü kaldırın.

5.    Windows güncellemesini geri alın
Windows güncellemesinden sonra mavi ekran hatası ile karşılaştıysanız, o tarihteki yüklenen windows güncellemelerini kaldırın. Denetim Masası > İşletim sistemine göre, Program Ekle Kaldır / Programlar ve Özellikleri penceresinden bunu yapabilirsiniz.

6.    Sabitdiskte yer açın.
Bilgisayarınızda yeterli disk alanı yoksa Mavi ekran hataları ile karşılaşabilirsiniz. Bunu için gereksiz programları kaldırın.

7.    Sürücüleri Güncelleyin.
Ekran kartı, Anakart, Ağ Kartı, Ses kartı gibi sistem bileşenlerinin sürücülerini güncelleyin. Üreticilerin web sitelerinden bu donanım birimleri için yeni sürücüleri indirin ve yükleyin

8.    Windows’u güncelleyin.
Mavi ekran hatasının sebebi bir bug olabilir. Bu sebepten Windows işletim sisteminizi güncelleyin ve en son yamaları yapın.

9.    Windows ‘u yeniden yükleyin.
Son aşama artık tüm yapılabilecekleri yaptınız ve hata mavi ekran alıyorsanız Windows’u yeniden yükleyin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.