Hamilelik Belirtileri Nedir ? Nasıl Anlarım ?

18.05.2019
534
A+
A-
Hamilelik Belirtileri Nedir ? Nasıl Anlarım ?

Hamileliğin Erken Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtilerin zaman grafiği, yerleşme kanaması, adet görememe, sıcaklık hissi, bitkin hissetme, tansiyon, memede görülen değişiklikler, duygu durum değişiklikleri, sürekli idrara çıkma hissi, şişkinlik, sabahları kusma hali, yüksek kan basıncı, koku almada hassasiyet, kilo alma, mide ekşimesi, cildin daha canlı görünmesi, sonraki adımlar

Hamilelik testleri ve ultrasonlar gebe olup olmadığınızı anlamanın başlıca yolları arasında yer alıyorken, dikkat etmeniz gereken belirti ve semptomlar da bulunur. Adet gecikmesi dışında daha fazla erken hamilelik belirtileri bulunmaktadır. Bunlar sabah bulantısı, bitkinlik hissi ve kokuya karşı hassasiyet de olabilir.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebelik dönemi, en son adet döneminize bağlıdır. Son adet tarihiniz, aslında gebe olmasanız bile gebeliğin ilk haftası olarak kabul edilir. Bebeğin beklenen doğum tarihi ise son adet döneminizin ilk günü kullanılarak hesaplanır. Bu sebepten ilk haftalarda belirti görülmeyebilir, gebelik de hafta olarak kabul edilir.

Belirti ve Semptomlar                            

Kramplar ve lekelenme

Gecikmeli Adet

Bitkinlik

Mide bulanması

Karıncalanma hissi ve göğüslerde ağrı

Sık idrara çıkma

Şişkinlik hissi

Duygu durum bozukluğu

Ruh hali

Sıcaklık değişikliği

Yüksek kan basıncı

Aşırı yorulma hissi ve mide ekşimesi

Hızlanmış kalp atışı

Göğüs ve meme ucu değişiklikleri

Akne sorunu

Fark edilebilir kilo alımı

Hamilelik parlaması

Hamilelikte Kramplar ve Lekelenme Problemi

  1. Haftadan başlayarak 4. haftaya kadar her şeyin hücre boyutunda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Zigot, bu aşamada bebeğin organlarını ve vücut kısımlarını oluşturacak bir blastosist oluşturur. Bu blastosist içi dolu bir sıvıyı ifade eder.
  2. Döllenmeden 10 ile 14 gün sonrasında yaklaşık 4 hafta sonrasında bu blastosist uterus organının bir damarı olan endometriuma yerleşecektir.

Yerleşme kanamasının bazı belirtileri aşağıda yer almaktadır.

Renk: Yerleşme kanamasının rengi pembe kırmızı ya da kahverengi olabilir.

Kanama: Bu kanama genelde adet kanaması ile karıştırılmaktadır. Lekelenme ise yalnızca silinme sırasında karşılaşılan kandır.

Ağrı: Ağrı hafif olabileceği gibi, orta ve şiddetli de olabilir. 4539 kadında yapılan incelemeye göre kadınların %28’i durumu hafif ağrı ve lekelenme olarak açıkladı.

Aşamalar: Yerleşme kanaması üç günden az sürebilir ve muhtemelen tedavi gerektirmez.

Sigara içmekten, alkol kullanmaktan ya da legal olmayan uyuşturucu maddeler kullanmaktan kaçınmalısınız.

Hamilelikte Adet Gecikmesi

Yerleşme tamamlandığında, vücudunuz HCG adı verilen koryonik gonadotropin üretmeye başlar. Bu hormon hamileliğin sürmesine olanak sağlar. Ayrıca yumurtalıklara yumurta bırakılmasına engel olunur.

Döllenmeden yaklaşık 4 hafta gibi bir süre sonra, adet döneminiz gecikecek. Adet döneminiz düzensiz ise bu konuda hamilelik testi yaptırabilirsiniz. Birçok ev testi, adet gecikmesinden 8 gün sonra HCG hormonunu tespit edebilir. Test idrarınızdaki HCG hormonunu tespit edecek, hamile iseniz bunu gösterecektir.

Notlar

Hamile olduğunuzu anlamak için hamilelik testi alın.

Pozitif çıkarsa doktorunuzu ya da ebenizi arayarak ilk muayeneniz için randevu alın.

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bebeğinizin gelişimi ile ilgili bir risk olup olmadığını anlamak için doktorunuza danışın

Vücut Isısının Yükselmesi

Yüksek bazal vücut ısısı da hamilelik belirtilerinden birisi olabilmektedir. Vücudunuzun net sıcaklığı egzersiz yaparken ya da yaz aylarında artabilir. Bu sürede su içtiğinizden ve egzersizlerinizde dikkatli olduğunuzdan emin olun.

Erken Hamilelikte Bitkinlik Hissi

Yorgunluk hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Erken hamileikte oldukça yaygın bir belirtidir. Progesteron seviyesi yükseldiği için kişi uyumaya meyilli olabilir.

İpuçları

Bu durum hamileliğinizin ilk haftası yorgun hissettirebilir, yeterince uyumaya çalışın.

Odanızı serin tutmak da bu hissin azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında vücut ısınız daha yüksek olabilir.

Erken Gebelikte Artan Kalp Hızı

  1. ile 10. Haftalarda kalbiniz daha hızlı kan pompalamaya başlar. Gebelikte çarpıntılar ya da kalp aritmileri görülmesi yaygındır.  Bu durum hormonlardan kaynaklıdır.

Fetus kaynaklı kanın artması genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşmektedir. Ancak ideal olarak bu durum ile ilgili önlem döllenmeden önce alınır. Ancak bir kalp sorununuz var ise bu durumu doktorunuza danışınız.

Göğüslerde Erken Değişiklikler: Karıncalanma ve Ağrı Hissi

Memede görülen değişiklikler 4 ile 6. haftalarda ortaya çıkmaya başlar. Hormon değişiklikleri sebebi ile enfekte olmuş ve şişmiş göğüsleriniz olması doğaldır. Hormonlarınız vücuda göre düzenlendiğinde bu sorun ortadan kalkacaktır. Meme ucu değişiklikleri ise 11 haftada görülebilir. Hormonlar göğüslerde büyümeye neden olur. Areola tabakası, meme ucu tabakası da kahverengi bir hal alabilir ve tabaka büyüyebilir.

Hamilelikten önce sivilce probleminiz varsa tekrar yayılma gösterebilirler.

İpuçları:

Meme hassasiyetini, daha rahat ve destek gösteren bir sütyen alarak geçirebilirsiniz. Pamuklu ve balensiz olanları idealdir. İlerleyen aylarda göğüsleriniz daha da büyüyeceği için farklı klips özellikli olanları seçin.

Memelerinizdeki sürtünmeyi azaltmak için göğüs pedleri satın alın.

7- Erken Hamilelikte Moddaki Değişiklikler

Hamilelikte östrojen ve progestoren seviyeniz artış gösterir. Bu durum ruh halinizde değişikliklere sebep olabilir. Ruh halinizde değişiklikler hamilelik sırasında sık görülen değişiklikler arasında yer almaktadır. Depresyon sinirlilik ve endişe bu duygular arasında yer almaktadır.

8- İdrara Sık Çıkma ve İdrarı Kaçırma

Hamilelik sırasında vücut daha fazla kan pompalar. Bu durum da böbreğin daha fazla idrarı dışarı atmasına neden olur. Bu da mesanenizde daha fazla sıvı anlamına gelir.

Hormonlar da mesane için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Banyoya koşarken yanlışlıkla idrar kaçırabilirsiniz.

İpuçları: Her gün yalnızca 300 ML’den biraz daha fazla sıvı tüketin

İdrar kaçırmamak için tuvalete gidiş zamanlarınızı düzenleyin.

9- Erken Dönemde Şişkinlik ve Kabızlık

Adet dönemi belirtileri ile benzer olarak şişkinlik problemi gebelik sırasında görülebilir. Bu durum sindirim sistemini yavaşlatacak bazı değişikliklere sebep olabilir. Sonuç olarak kabızlık hissedebilir ve tuvalete çıkmada sorun yaşayabilirsiniz. Kabızlık abdominal şişkinliği de artırabilmektedir.

10-  Sabah Bulantıları, Gün içi Bulantılar ve Kusma

Sabah bulantıları ve gün içi bulantılar genellikle hamileliğin 4. ya da 6. haftalarında meydana gelir. Sabah bulantısı adı verilse de gece ya da herhangi bir gün dilimi içerisinde ortaya çıkabilir. Bu duruma neyin sebep olduğu tam olarak bilinmez. Ancak hormonlar bu konuda etkili olabilir.

Hamileliğin ilk 3 ayında birçok kadın hafif şiddetle bulantılar geçirebilir. 3 aylık bir dönemin sonuna doğru bu durum daha fazla olabilir. İkinci trimester dönemine girerken şiddet azalır.

İpuçları:

Tuzlu krakerleri yatağınızın başında bulundurun ve sabah kalktığınızda bir şeyler yiyin.

Bol su tüketin.

Sıvı ve yiyecek saklayamıyorsanız, doktoru arayın.

11- Yüksek Tansiyon ve Baş Dönmesi

Çoğu vakada gebeliğin ilk dönemlerinde kan basıncı düşecektir. Kan damarlarınız dilate olduğu için bu da baş dönmesine sebep olur. Hamilelik durumu ile yüksek tansiyonun ortaya çıkmasının tespiti daha da zordur. İlk 20 haftada görülen yüksek tansiyon belirtilerinin genelde altta yatan başka bir sebebi bulunur. Erken hamilelik sırasında gelişmesi mümkündür, ancak önceden de kaynaklanabilir. İlk muayenenizde doktorunuz ölçümü takip edebilmek adına tansiyonunuzu ölçecek.

İpuçları:

Hamilelik dostu birtakım egzersizleri henüz yapmadıysanız düşünebilirsiniz.

Kan basıncınızı düzenli olarak nasıl takip edebileceğinizi öğrenin.

Doktorunuza kan basıncını dengelemek için kişisel diyet listeleri danışın.

Baş dönmesini engellemek için düzenli sıvı alın ve bir şeyler atıştırın. Sandalyeden kalkarken yavaşça kalkmak da size yardımcı olabilir.

12- Koku Duyarlılığı ve İştah

Kokulara olan hassasiyet genelde gebeliğin ilk belirtilerindendir. İlk trimester dönemi için koku duyarlılığı için az bilimsel kanıt bulunur. Ancak koku hassasiyeti bulantı ve kusmayı tetikleyebileceği için önemlidir. Bazı gıdalar güçlü bir bulantıya sebep olabilir.

1924 ve 2014 yılına kadar koku duyarlılığı ve gebelik arasında yapılan bir araştırmaya göre kadınlar ilk 3 ayda kokuları daha yoğun olarak derecelendiriyor.

13- Hamilelikte Kilo Alma

İlk trimesterin sonunda kilo alımı daha sık olarak görülür. İlk birkaç ayda 1 ile 4 kilo arasında alabilirsiniz. Erken hamilelikte alacağınız kalori miktarı genellikle değişmez, ancak hamilelik ilerledikçe artar.

Hamilelik ağırlığı:

Göğüsler: 1 ila 3 pound aralığında

Rahim: Yaklaşık 2 pound

Plasenta: 1 ile 1.5 pound

Amniyotik sıvı: Yaklaşık 2 pound

Artan kan ve sıvı hacmi: 5 ila 7 pound

Yağ: 6 ila 8 pound

14- Erken Gebelikte Mide Ekşimesi

Hormonlar, yemek borusu ile mide arasında bir valfın gelişimine engel olabilir. Bu durum mide asidine ve midenin yanmasına neden olabilir.

İpuçları:

Mide ekşimesini önlemek için daha büyük porsiyonlar yerine daha küçük öğünleri tercih edin.

Yiyecekleri sindirebilmek için 1 saat boyunca dik oturabilirsiniz.

Antasite ihtiyacınız varsa, doktorunuza bu durum ile ilgili danışabilirsiniz.

15- Hamilelik Işıltısı ve Akne Sorunu

Birçok insan ışıldadığınızı söyleyebilir. Kan seviyesinin artması ve hormonların yükselmesi damarlarınızda daha fazla kana imkan sağlar. Yağ bezleri bu sebepten aşırı çalışır. Bu durum da yüzün daha parlak olmasına neden olur. Öte yandan sivilce de gelişebilir.

İkinci trimesterde semptomlar azalır.

İlk trimesterde karşılaştığınız belirtiler ikinci trimesterde azalmaya başlayacaktır. Günlük yaşamınıza müdahale eden müdahale eden herhangi bir semptom hakkında doktora danışın. Hamileliğinizde rahatlık hissedebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.