Evde Kefir Nasıl Yapılır ?

15.09.2017
304
A+
A-
Evde Kefir Nasıl Yapılır ?

Herkesin hastalıklara şifa kaynağı olarak bildiği kefir, Kuzey Kafkasya’da doğan bir tür süt ürünü olarak bilinir. Probiyotik bir besin olan kefirin çok uzun bir geçmişi vardır. Kafkasların uzun ve sağlıklı yaşamlarının en büyük sırlarından birisi olan kefir  gençlik iksiri olarak nitelendirilir.

Kefir ,  taze sütün mayalanması ile elde edilir ve tadı sodalı ayrana benzer.  Fermente bir süt ürünü olarak bilinen bu içeceğin yapılışı esnasında içerisinde çok fazla karbonmonoksit oluştuğu için fazlasıyla köpürme niteliğine sahiptir ve boza kıvamında bir görünümü vardır.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR ?

Kefirin en büyük faydalarından biri farklı süt ürünlerine nazaran içimi esnasında büyük bir ferahlama ve rahatlama hissi vermesidir. Kafkaslarda özellikle dağlık bölgelerde ve yaz mevsiminde çobanların serinleme ihtiyacından doğup tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Yoğurtta sadece 2 farklı probiyotik bakteri varken kefirde ortalama 30 kadar farklı türde probiyotik bakteri vardır . Bu da kefirin günümüzde bir anda popülerleşmesinin ve çok tüketilmesinin nedenlerinden biridir.

Kefirin faydaları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

KEFİR YAPIMI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Evde kefir yapmak aslında sanıldığı kadar zor değildir ve  herkes evde kendi imkânları ile kefir yapabilir. Kefir yapmanın ev yapımı yoğurttan neredeyse hiçbir farkı bulunmamaktadır. Süt içerisine yoğurt mayası konulduğu zaman ev yapımı yoğurt haline geliyorsa, yoğurt mayası yerine kefir taneleri ya da kefir tozu konulduğunda da kefir meydana gelir. Bunun için ilk olarak güvenilir bir yerden taze kefir taneleri ya da kefir tozu temin etmek gereklidir.

KALİTELİ KEFİRİN ÖNEMİ

Evde doğru şekilde ve uygun kefir ürünleri ile yapılmış olan bir kefirin, marketlerden hazır olarak alınan kefirlere göre çok daha fazla yararlı bakteri içerdiği herkes tarafından bilinmektedir. Evde kefir yapımı için gerekli malzemeler 1 litre taze süt, 30 ile 50 gram kadar kaliteli kefir mayası, orta boy bir cam kavanoz ve plastik süzgeçtir. Bulunabiliyorsa keçi sütü tercih edilmelidir.

KEFİRİN YAPIM AŞAMALARI

İlk olarak 1 litre süt iyice kaynatılır  ve  kaynayan süt soğumaya bırakılır. Süt soğuyunca üzerindeki kaymak alınır. 20-25 derece civarında bir ısıya gelmiş olan sütün içerisine kefir mayası eklenir ve kavanozun içerisine boşaltılır. Daha sonra kavanozun ağzı hem hava alacak hem de toz girmeyecek şekilde bir bez yardımı ile kapatılır ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.Yaklaşık 1 gün içerisinde kavanozun içerisindeki süt pıhtılaşır ve böylelikle kefir hazır olur . Kefir hazır hale geldikten sonra 1 gün boyunca buzdolabında bekletilir ve en sonunda süzgeç yardımı ile süzülerek tüketime hazır hale gelir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.