Boy Kısalığı ve Büyüme Geriliği

08.10.2017
424
A+
A-
Boy Kısalığı ve Büyüme Geriliği

Çocuklar için çok önemli bir konuyu ceptenhaber.com olarak ele aldık. Bu yazımızda büyüme geriliğinin nedenlerini , teşhisini ve tedavisini bulacaksınız. Unutmayın erken teşhis önemlidir.

Yaşıtlarına göre daha yavaş büyüyen veya persentil tablosuna göre 3 persentil geride kalan çocuklarda büyüme geriliğinden bahsedilebilir.Büyüme geriliği saptandığında tedavisi mümkündür ve olumlu sonuçlanmaktadır.

Büyüme Geriliğinin Nedenleri

Büyüme geriliği, çocuğun boyunun yaşıtlarına ve hemcinslerine göre kısa olması yada büyüme hızının yavaş olması şeklinde tanımlanmaktadır. Çocuğun boyunun toplum ortalamasının iki standart sapma altında olması, çocukta boy kısalığı olduğunu gösterir. Olası bir büyüme geriliği sorununu zamanında teşhis edebilmek için çocuk hekimi veya aile hekimi muayenelerinde çocuğun boy ve ağırlık artışının izlenmesi gerekmektedir.

Büyümeyi etkileyen faktörler genetik veya çevresel olabilir. Bütün bu faktörlerin birleşik etkisi büyüme hızını ve nihai boyu etkiler. Genetik boy kısalığının nedeni kısa boylu ebeveynler olabileceği gibi Turner sendromu, Down sendromu gibi kromozom hastalıkları da olabilir. Çevresel faktörlere bağlı boy kısalığının en önemli nedeni ise beslenme yetersizliğidir. Bu durum sosyoekonomik nedenlere bağlı olabileceği gibi beslenmeyi olumsuz etkileyen sistemik hastalıklara da bağlı olabilir. Son olarak, bütün organların kronik hastalıkları büyüme geriliğine neden olabilir.

Çocuğun büyümesi/gelişimi anne karnında başlar. Gebelikte sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanan, kronik hastalığı olan annelerin bebekleri standartlardan daha düşük doğum boy-kilosunda olabilir. Ayrıca erken doğmuş bebeklerde de büyüme geriliği görülme ihtimali vardır. Çocuğun erişkin boyu, genellikle anne babasının boyuna orantılıdır. Ancak kısa boylu ebeveynlerin çocukları mutlak kısa boylu olacak diye bir kaide yoktur.

Büyüme her dönemde hormonal kontrol altındadır. Boy kısalığı ve büyüme geriliği yapan en önemli nedenlerden biri büyüme hormonunun az salgılanması ya da hiç salgılanmamasıdır. Yaşa göre değişmekle birlikte ergenlik öncesi dönemdeki bir çocuk genelde bir yıl içerisinde 5-6 santimden az uzuyorsa, büyüme hormonu eksikliği araştırılır. Çocuğun yaşıtları ile arasındaki boy farkı her geçen yıl daha da artar.

Büyüme Geriliğinin Teşhisi

Düzenli yapılan boy-kilo izlemi sonucunda oluşturulan grafikte, çocuğun boyu persentil eğrisinde 3 persentil altında ise, ya da izlemde daha önce olduğu persentil çizgisinden aşağıya kaymış ise  ya da anne-babasının verdiği boy persentilinden daha aşağıda ise büyüme geriliğinden şüphe edilir ve diğer incelemelere yapılır. Aileler genellikle çocuklarının boyunun uzamadığını kısalmadan uzun süre giyilen kıyafetlerden anlarlar. Örneğin bir pantolonu çocuk çok uzun süre giyebiliyorsa büyüme geriliğinden şüphelenilebilir.

Büyüme hormonu vücutta dalgalı/değişken miktarlarda salındığından büyüme hormonu düzeyini direkt olarak ölçmenin bir anlamı yoktur. Büyüme hormonu eksikliği düşünüldüğü takdirde, kan örnekleri alınmadan önce büyüme hormonunu uyaran ilaçların kullanıldığı büyüme “hormonu uyarı testleri” yapılarak seviye ölçülür.

Büyüme geriliği yaşayan çocukta çölyak hastalığı, tiroid hormonu eksikliği, başka hormonal ya da sistemik hastalıklar da olabilir. Öykü, muayene ve ayrıntılı incelemeler sonucu, çocukta büyüme geriliğine neden olan durum tespit edilir.

Büyüme Geriliğinin Tedavisi

Nedene yönelik olarak tedaviye başlanır. Örneğin boy kısalığı ve büyüme geriliği çölyak hastalığına bağlı bir nedenden gelişmiş ise, çocuğa glutensiz gıdalardan bir diyet hazırlanır. Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyor ise, hormon tedavisine başlanır.

Büyüme geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde ise, çocuğa büyüme hormonu dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir. Hormon, insan vücudunun salgıladığı ile aynı özellikleri gösterdiği için geçici yan etkileri dışında belirgin zararı yoktur. Tedavi ne kadar erken başlarsa başarı şansı da o kadar yüksektir.

Kızların Boyu Adet Döneminden Sonra da Uzar

Çocuklardaki uzama hızının ergenlik döneminde kızlarda yılda 8-10 cm’ye, erkeklerde 10-12 cm’ye ulaşır. Kızlardaki büyüme, yaygın kanının aksine adet dönemiyle birlikte durmaz. Büyüme süreci epifiz hatlarının kapanması ile sona erer. Epifizlerin kapanması ergenliğin temposu ve evresine bağlıdır ve kemik yaşı 15 oluncaya kadar devam eder. Kemik yaşı, her zaman takvim yaşı ile aynı değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.