Aşure Tarifi
Siz de aşureyi bir türlü tutturamayanlardan mısınız? Şekeri mi az geliyor ya da kıvamını mı tutturamıyorsunuz ? O zaman bir de bizim tarifimizle yapmayı deneyin . En Güzel ve En Kolay Aşure Nasıl Yapılır ? İşte Aşure Yapımında Püf Noktalar
Aşure Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı dövme buğday
- Yarım su bardağı kuru fasulye
- Yarım su bardağı nohut
- 50 gr.kuş üzümü
- 50 gr.kuru üzüm
- 2-3 adet kuru incir
- 4-5 adet kuru kayısı
- Yarım portakal ya da limon kabuğu rendesi
- 7-8 adet karanfil
- 1adet 10 cm. kadar çubuk tarçın
- 1 adet elma
- Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
- Damak tadınıza göre şeker
- 1 su bardağı süt (hem lezzet verir, hem rengi kara olmaz)
Süslemek için
Fındık , ceviz , fıstık ,nar , hindistan cevizi
Aşure Tarifinin Yapılışı
Akşamdan ıslağa koyduğunuz dövme,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın.Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin Kaynamaya başladıktan sonra tortusunu alıp,ağzını kapatın. Buğdayın iyice açılması için en az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin.Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek.Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde hemencecik dip tutacaktır.Üzümleri tencereye portakal ya da limon kabuklarıyla beraber ekleyip,beş dakika daha pişirin.Şimdi küçük doğradığınız ayva,incir ve kayısıyı ekleyin.Damak tadınıza göre istediğiniz miktarda şekeri ve çubuk tarçını bu esnada ilave edin.Şekeri azar azar katın.Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın.5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra 1 bardak sütü de ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın. İster sıcak ister soğuk,dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Aşure malzemelerini seçerken kaliteli ve taze malzeme seçmeye dikkat etmek gerekir.
- Kuru fasülye, nohut gibi bakliyatlar haşlanırken ayrı ayrı haşlamak gerekir.
- Kuru incir ve üzüm gibi gıdaların kendine has bir rengi vardır. Kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemek gerekir. Kuru üzümler maalesef, çabuk bozulmasını engellemek için yağla kaplanıyor. Ayrı haşlayarak yabancı maddelerden arıtıp, aynı zamanda aşurenin rengini bozmasını da engellemiş olursunuz.
- Bütün tatlılarda olduğu gibi bir tutam tuz eklemek daha dengeli bir tad verecektir.
- Aşure kıvamını çok koyu tutmamak lazım. Hemen tüketilmeyince bakliyatlar su çektiği için çok katılaşabilir.
- Karanfil eklerken portakal kabuğuna batırarak eklemeyi tavsiye ederim. Piştikten sonra alırken kolaylık sağlayacaktır.
- Hem lezzet hem de sağlık açısından, kullanacağınız gül suyunun sentetik olarak elde edilmemiş gerçek gül suyu olmasına dikkat etmek gerekir.
- Su miktarını iyi ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir. Kalan aşureniz fazla katılaşırsa az su ve şeker ekleyerek tekrar 1-2 dakika kaynatabilirsiniz.
- Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur. Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha mantıklı. Kabuk tarçını da aşureyi ateşten alınca çıkarmak, içinde fazla bekletmemek iyi olur.
- Ceviz de aşureye çok yakışır ama üzerine serpmek gerekir.