Uyku apnesi, solunumun defalarca durduğu ve yeniden başladığı, potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Yüksek sesle horluyorsanız ve uzun süre gece uykusundan sonra bile yorgun hissediyorsanız, uyku apneniz olabilir.
Başlıca uyku apnesi türleri şunlardır:
Uyku apnesinin nedenleri türüne göre değişiklik gösterebilir.
Bu, boğazınızın arkasındaki kaslar gevşediğinde ortaya çıkar. Bu kaslar yumuşak damağı, yumuşak damaktan sarkan üçgen doku parçasını (küçük dil), bademcikleri, boğazın yan duvarlarını ve dili destekler.
Kaslar gevşediğinde, nefes alırken hava yolunuz daralır ya da kapanır. Yeterince hava alamazsınız, bu da kanınızdaki oksijen seviyesini düşürebilir. Beyniniz nefes alamamanızı algılar ve nefes yolunuzu yeniden açabilmeniz için sizi uykudan kısaca uyandırır. Bu uyanış genelde o kadar kısadır ki hatırlamazsınız.
Kısaca uyanma biçimi, solunumun durması sebebiyle sanki boğulacakmış gibi uyanmanızdır. Bu durum, tüm gece daimi olarak tekrarlayabilir ve uykunun derin, dinlendirici aşamalarına ulaşma yeteneğinizi bozabilir.
Bu daha az yaygın olan uyku apnesi, beyniniz solunum kaslarınıza sinyal göndermediğinde ortaya çıkar. Bu, kısa bir zaman nefes almak için hiçbir çaba sarf etmediğiniz manasına gelir. Nefes darlığı ile uyanabilirsiniz veya uyumakta ya da uykuda kalmakta zorlanabilirsiniz.
Obstrüktif ve merkezi uyku apnelerinin belirtileri birbirine benzer ve bu durum bazen hangi tipe sahip olduğunuzu belirlemeyi zorlaştırır. Obstrüktif ve merkezi uyku apnelerinin en yaygın belirtileri şunlardır:
Uyku apnesi nedir? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Mide Ağrısı Nasıl Geçer ? 12 Şubat 2021
Vajina daraltma ameliyatı fiyatları 2021 08 Şubat 2021
Mide botoksu fiyatı nedir 2021? 04 Şubat 2021
Burun estetiği fiyatı 2021 03 Şubat 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Tüm hakları ceptenhaber.com'a aittir. İzinsiz çalınamaz ve çoğaltılamaz.
CeptenHaber.Com - Tüm Hakları Saklıdır