CeptenHaber.Com | Hayata Dair Tüm Bilgiler

Sosyal medya bağımlılığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Sosyal medya bağımlılığı hakkında düşünüyorsanız, sosyal medyayı kullandıktan sonra kendinizi her defasında birkaç dakika (hatta saatlerce) kaybederken buluyorsanız, yalnız değilsiniz demektir.

Sosyal medya öncelikle arkadaşlarınızla ve ailenizle bağlantı kurmanın bir yolu olarak başlarken, o zamandan beri tüm yaş grupları tarafından kullanılan, imrenilen bir hobiye dönüştü.

Sosyal medyadan zevk alabilir ve günlük olarak kullanabilirsiniz, ancak sizce ona “bağımlı mısınız”?

Sosyal medya bağımlılığının fotoğrafı teşhisi diye bir şey yoktur. Ancak sosyal ağların aşırı kullanımı çağımızda giderek daha yaygın hale geliyor ve fiziksel ve zihinsel sağlığınıza bazı ciddi yansımaları olabilir.

Sorunlu sosyal medya kullanımını nasıl belirleyeceğinize ve bu konu da neler yapabileceğinize yakından bakalım.

Sosyal medya bağımlılığı tam olarak nedir?

Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle bağlantı kurmak, video izlemek ya da yalnızca “zaman öldürmek” için sosyal medyaları kullanıyor olabilirsiniz. Çünkü bu eğlencenin popülaritesi son on senelerde büyük oranda artmıştır.

Bu özellikle çocuklar ve gençler ile genç ve orta yaşlı yetişkinler için geçerlidir. Öyleyse, görünüşte zararsız bir hobi nasıl bir “bağımlılığa” dönüşür?

Diğer davranışsal bağımlılıklar gibi, sosyal medyaları kullanmak beyninizi zararlı şekillerde etkileyebilir. Sosyal medyayı zorlayıcı ve aşırı kullanabilirsiniz. Gönderiler, fotoğraflar ve videolar arasında gezinmeye o kadar alışabilirsiniz ki, bu hayatınızın diğer alanlarına müdahale edebilir… Hayatınızın diğer alanlarına müdahale ettiğinde, işte o zaman sosyal ağ bağımlılığından söz edilebilir!

Sosyal medya bağımlılığı belirtileri nelerdir?

Bir akli dengesi uzmanı, gerçekten sosyal medya bağımlılığınız olup olmadığını ya da onu kullanmaktan gerçekten zevk alıp almadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Fakat sosyal medya bağımlılığı ile zevk alınan bir alışkanlık arasında temel farklar mevcuttur. Bunları şöyle listeleyebiliriz:

Exit mobile version