Meme Kanseri Teşhis ve Belirtileri
Meme kanserinden yılda 14 bin ölüm olmaktadır. Her yıl meme kanseriyle ilgili bir milyon yeni vaka bildirilmektedir. 40-50 yaşları arasında kadınlarda ölümlerin en sık nedeni olan meme kanseri , kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 33’ünü oluşturmaktadır. Bu oran Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 23 ila yüzde 24 arasındadır. Meme kanserine yakalanma olasılığı batıdan doğuya doğru gittikçe azalır. Uzakdoğu’dan batıya göç etmiş göçmenlerde iki nesil sonra çevresel faktörlerin etkisiyle batıdakilerle eşit risk seviyesine gelinir. Risk faktörleri açısından dünyanın farklı bölgeleri, özellikle doğu ve batı arasında önemli düzeyde farklılıklar bulunmaktadır.
Meme dokusunda oluşan kitleler memenin iyi huylu ve kötü huylu kitleleridir. İyi huylu kitlelerin hastaya zararı yoktur. Çevre dokuya ve uzak organlara yayılmazlar. Kötü huylu kitleler ise hasta için riskli kitlelerdir. Bunlar hastayı ölüme kadar götürebilir. Komşu dokuya ve uzak organlara yayılarak zarar verebilirler. Meme kanserini oluşturan kitleler , işte bu kötü huylu kitlelerdir.
Meme kanserine neden olan ya da meme kanseri olma riskini artıran bir takım faktörler vardır Bu faktörlerin bir kısmı hastanın biyolojik yapısından , bir kısmı hastanın yaşam tarzı ve alışkanlıklarından bir kısmı ise hastanın içinde yaşadığı çevresel etkenlerden kaynaklanmaktadır. Hastalar meme kanserine en çok 40-50 yaş arası dönemde yakalanmaktadır ve işin kötü yanı ise 50 yaşın üzerinde meme kanserine yakalanma olasılığının dört kat artmasıdır. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 70’i 50 yaş üstündedir.
Hiç doğum yapmamış kadınlarda ve ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha yüksektir. İlk adet görme yaşı 12’den küçük olanlarda, 55 yaşından sonra menopoza girenlerde, menopozdan sonra hormon tedavisi alan hastalarda da risk çok yüksektir. Siyah ırkın meme kanserine yakalanma olasılığı beyaz ırka göre daha azdır.Az hareketli olan kadınlarda da risk fazladır. Alkol alan kadınların meme kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre daha yüksektir .
BELİRTİLERİ
1)Meme dokusunda ele gelen ya da bir şekilde hissedilebilen kitle.
2)Meme dokusunun hacminde değişiklik.
3)Meme derisinde çökme, kırışıklık, renk değişikliği.
4)Meme başının içeri çekilmesi.
5)Meme başından kanlı akıntı gelmesi.
6)Meme derisinde pullanma, kızarıklık ya da şişkinlik.
Hastaların çoğu doktora memelerde ağrısı şikayetiyle gelir. Ancak, meme ağrısı genellikle iyi huylu meme hastalıklarında olur. 40 yaşından sonra kadınlar şikayetleri olmasa dahi meme muayenesi yaptırmalılar.
Meme kanseri tedavisi gören kadınlar tedavi bittikten sonra belli aralıklarla kontrol edilmeliler. Hasta tedavileri bittikten sonra sosyal yaşam içerisinde yerini alabilir. İşine ve günlük aktivitelerine devam edebilir. Sosyal organizasyonlara katılabilir. Hayata kaldığı yerden devam edebilir.