Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

17.09.2017
313
A+
A-
Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

Fazla kilo, yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte , ardından başka problemleri doğurarak işin içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Dolayısıyla kilo vermek çoğu sağlık probleminde ilk adımdır. Kişiler, kilo vermek için diyet programları uygulayıp bir türlü kilo veremiyorsa, doğru bildikleri şeyler yanlış olabilir. Örneğin ;  kış aylarında kilo vermek oldukça zorlaşır. Bu duruma sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Kilo vermenizi engelleyen bir sorun varsa önce o sorun çözülmelidir .

Peki , Neler Kilo Vermemizi Engeller?

1. Yaş

20 yaşından sonra vücut gelişimi yavaşlamaya başlar ve yaş ilerledikçe kilo alma olasılığımız giderek artar. Kilo aldıkça yağ dokularının oranı artar , kas dokuların oranı ise azalır.  Oysa kilo vermemizde ve metabolizmamızın çalışmasında kas dokuları çok önemlidir. Kas dokularının vücudumuza oranının azalması daha fazla kilo almamıza neden olur. Bu duruma sebebiyet vermemek için, kaslarımızı çalıştıracak egzersizler yapmalı ve düzenli beslenmeye çalışmalıyız.

2. Psikolojik Problemler

Psikolojik kökenli yeme bozukluklarına ilaveten depresyon, panik atak, uyku problemleri, şizofreni, manik bozukluklar, madde veya alkol bağımlılığı gibi birçok psikolojik rahatsızlık, beslenme davranışlarını ve hormonal dengeyi de olumsuz etkileyerek kilo vermeyi iyice zorlaştırır. Stresli ve üzüntülü zamanlarda kişiler her ne yaparsa yapsınlar, vücut yapısı kişinin ruhsal problemlerini algılar ve metabolizmanın iyi çalışmasını engelleyerek, yağ depolamaya başlar.

3. İnsülin Direnci

İnsülin direnci vücuda alınan şekerin dokulara alınıp, kullanılmasını ve yakılmasını zorlaştırır. Vücudun daha çok insülin salgılamasına neden olur ve bu da açlık hissine yol açar .Gereğinden fazla yemeye ve yüksek miktarda şeker almaya neden olarak insülin direnci ile kısır bir döngü oluşur ve kilo vermeyi zorlaşır.

4. Genetik Miras

Araştırmalara göre vücut ağırlığımızın %70’i genlerden, %30’u ise çevre faktörlerinden gelir. Kilo verememenizin nedenlerinden biri aile üyelerinden size geçmiş, genetik bir faktör olabilir.

5. Az Uyumak

Açlık hissini önleyen leptin hormonunun seviyesi uyku sırasında düşer . Az uyumayı alışkanlık haline getiren bireylerde bu seviye yüksek kalır ve  kilo vermek zorlaşır.

 

6. İlaçlar

Sürekli kullanılan ilaçlar kişilerin kilo almasını tetikler. Bu kişilerin mutlaka hareketi artırması gerekir.

7 .Hareketsizlik

Kilo verememenizin en büyük suçlusu hareketsiz yaşamdır. Kışın, kilo almamızın sebebi de budur.

8. Reaktif hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi , özellikle yemeklerden kısa bir süre sonra kan şekerinin düşmesine ve tatlı krizine girerek çok fazla şekerli besin tüketmeye sebep olur. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde kilo verilemez. Reaktif hipogliseminin önüne geçebilmek için, kan şekerini hızla yükseltip düşüren şekerli besinlerden uzak durmak şarttır.

9. Hormon Bozuklukları

Tiroid hormonları ve aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, testosteron, östrojen, ACTH ve büyüme hormonları gibi hormonlar, vücuttaki birçok sistemin denge merkezidir.  Bu nedenle bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde metabolizmanın işleyişi bozulur ve anormal iştah artışları, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler görülür.

10. Menopoz

Menopoz, ilerleyen yaşlarda kadınlık hormonu olan östrojenin azalmasıyla oluşan ve beraberinde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik gibi yan etkilerin yanı sıra metabolizmanın yavaşladığı ve  enerjinin çok az harcandığı bir sürecin başlangıcıdır. Yapılan bazı çalışmalar, menopoz dönemindeki kadınların tat duyusundaki azalma olduğunu ve bu yüzden daha  çok tatlı yeme ihtiyacı hissettiklerini ortaya koymuştur. Dolayısıyla ,  menopoz da  kilo vermemizi engelleyen nedenlerden birisidir.

11. Kansızlık (Anemi)

Kansızlık  daha çok kadınlarda görülür ve genellikle çok önemsenmez fakat kişilerin sağlığını ve hayatlarını ciddi boyutlarda etkileyebilir.  Kansızlık ile beraber gelen demir, B12 ve folat eksikliklerinden dolayı hissedilen bitkinlik ve uyku hali, metabolizmayı yavaşlatır. Kendini enerjik hissedebilmek için şekerli besinler tüketme isteği de artacağından kilo vermek zorlaşır.

12.  D Vitamini Eksikliği

Vücudumuzun ürettiği doğal ve en güçlü antioksidan özelliği olan D vitamininin eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışamaz ve  her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalığı riski artar .     Ayrıca D vitamini kaslara güç verdiği için metabolizmamızın hızını ve yağ yakımını etkiler. D vitaminin iki kaynağı vardır: Birincisi güneşin UVB ışınları etkisiyle derimizde üretilmektedir. İkincisi, gıdalarla alınabilmektedir. En önemli besin kaynağı balık, yürek ve karaciğerdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.