Aspirin nedir? Yararları nelerdir?

29.09.2020
424
A+
A-
Aspirin nedir? Yararları nelerdir?

Aspirin nedir? Aspirinin yararları nelerdir? Zararları var mı? Bu alanda yapılan araştırmalar, düzenli aspirin kullanımının birçok kanser türünün oluşumunu engellediğini gösterirken yeni bir araştırmaya göre, aspirin kansere bağlı ölüm riskini yüzde 20 azalttığını bildiriyor.

Aspirin nedir?

Aspirin ya da diğer adı ile asetilsalisilik asit (kısaca ASA), genelde hafif ağrı ve sızılar için kullanılan ağrı kesici ve ateş düşürücü bir ilaçtır. Ayrıca kan seyreltici etkisi vardır ve kalp krizine karşı koruma sağlaması amacı ile uzun dönem az dozaj kullanılır. Yüksek dozda alınımı yüzünden her sene yüzlerce kişi ölümcül etkilere maruz kalmasına karşın, genel itibari ile aspirinin yararlı bir ilaç olduğu kabul edilir.

Aspirinin temel yapı taşı olan asatilsalisilik asit söğüt ağacından elde edilmektedir. Geçmiş tarihlerde sağlık etkisi nedeniyle kullanıldığı tarih kitaplarında da geçmektedir.

Aspirinin yararları nelerdir?

 136 bin kişi üstünde gerçekleştirmiş ve JAMA Onkoloji dergisinde yayımlanan araştırmada, haftada iki kez düzenli aspirin kullananlarda kansere yakalanma riskinin % 3 azaldığı görülmüş.

Geçtiğimiz yıllarda Hollanda’da yapılan bir diğer araştırmanın sonuçlarında ise tedavisi devam etmekte olan mide – bağırsak kanseri hastalarının ömrünü yaklaşık iki kat artırdığı tespit edilmiştir.

Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’nden bilim adamları aspirinin kanser hücreleri üstündeki etkisi araştırdı. Bu araştırmada, aspirinin kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden saklanmasını önleyebileceğine işaret etmekte.

PLoS One isimli bilimsel dergide yayınlanan bir makalede ise kanser tedavisinde asetil salisilik asitin (ASA) yararını bir kez daha ortaya koydu. Buna bağlı olarak, düşük dozda ASA kullanılması hem kansere yakalanma riskini azaltıyor hem de kansere bağlı ölüm riskini ortalama % 20 oranında indirgiyor.

Aspirinin zararları nelerdir?

Her ne kadar az doz kullanıldığında yararlı olduğu söylense de aspirin kullanımında dikkatli olmakta yarar var. Aspirin dudak ve dilde alerjen bir etki gösterebilmektedir. Aşırı doz alınması durumunda karaciğerde işlev bozukluğuna, kanamalara, ve ülsere yol açmaktadır. Kanı sulandırdığı için kanamalı hastalıklarda pıhtılaşmayı geciktirmektedir bu sebeple sağlık riski oluşturabilir. Uzun süreli kullanımı böbreklerde hasara yol açabilir, böbrek yetmezliği görülebilir.

Tüm bu etkilerinin beraberinde diğer ilaçlarla olan olumsuz etkileşimlerine de dikkat etmek gerekmektedir. Uzun süreli kullanımlarda mutlaka doktorunuza danışın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

error: Content is protected !!