Alkolizm Nedir?

28.09.2020
362
A+
A-
Alkolizm Nedir?

Alkolizm nedir?

Alkolizm halk arasında alkol bağımlılığı olarakta bilinir, alkol tüketimini kontrol edememe, alkole karşı normalden fazla istek, sorun yaratsa bile alkolden vazgeçememe, aynı etkiyi elde etmek için daha fazla alkol tüketme isteği gibi semptomları içeren bir alkol kullanım modelidir. Bu problemlerden etkilenen insanlar içkiyi hızla azalttığında ya da bıraktığında yoksunluk belirtileri yaşarlar.

Alkol bağımlılığı veya sağlıksız alkol kullanımı, sağlığı ya da güvenliği riske atan ya da alkolle ilgili başka problemlere sebep olan her çeşit alkol kullanımını içerir. Aynı zamanda aşırı derecede içki içmeyi de içerir.

Aşırı içki içme, bir erkeğin iki saat içinde beş bardak ya da daha fazla içki içtiği, bir bayanın iki saat içinde en az dört bardak içki içtiği bir içme modelidir. Aşırı alkol tüketme, önemli sağlık ve güvenlik risklerine de neden olur.

İçki alışkanlığınız, tekrar eden önemli sıkıntılara ve günlük yaşamınızda işlev gören problemlere neden oluyorsa, muhtemelen alkol bağımlılığı sorununuz olabilir. Alkolizm hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bununla beraber, hafif bir bozukluk bile zamanla artabilir ve ciddi problemlere yol açabilir, bu sebeple erken tedavi önemlidir.

Alkolizm neden olur?

Genetik, psikolojik, sosyal ve çevresel faktörler, alkol içmenin vücudunuzu ve davranışınızı nasıl etkileyeceğini kısmen belirleyebilir. Teoriler, bazı insanların, içkinin kendilerine yaşattığı yaşattığı psikolojik ve fiziksel etkilerden dolayı alkol bağımlılığı ya da diğer adı ile alkolizme daha yatkın olduğu görüşündedir.

Zamanla çok fazla alkol içmek, beynin zevk, muhakeme ve davranışını kontrol etme yeteneği ile ilişkili alanlarının normal işlevini değiştirebilir. Bu, iyi hisleri geri kazanmaya ya da olumsuz olanları azaltmaya çalışmak için alkol arzusuna neden olabilir.

Kimler risk altındadır?

Alkol bağımlılığı seviyesinde olmayan alkol kullanımı her yaşta görülebilir. Ancak alkolizm seviyesindeki içme alışkanlığı yirmli ve otuzlu yaşlarda daha sık görünmektedir.

Çeşitli risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • Düzenli alkol tüketimş: Uzun süre düzenli olarak içmek veya düzenli olarak aşırı içki içmek alkolle ilgili sorunlara veya alkol bağımlılığına yol açabilir.
  • Erken yaşta alkole başlamak: Erken yaşta içmeye, özellikle aşırı içki içmeye başlayan kişilerde alkol bağımlılığı riski daha yüksektir.
  • Aile durumu: Alkolizm riski, ebeveyni veya başka bir yakın akrabasında alkol sorunu olan kişiler için daha yüksektir. Bu durum kalıtsal faktörlerle ilgili olabilir.
  • Depresyon ve diğer akıl sağlığı sorunları: Anksiyete, depresyon, şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl sağlığı bozukluğu olan kişilerin alkol veya diğer maddelerle ilgili problemleri olması yaygındır.
  • Geçirdiği tramvalar: Duygusal ya da başka bir travma öyküsü olan kişilerde alkol bağımlılığı riski yüksektir.
  • Bariatrik cerrahi: Bazı araştırmalar, bariatrik cerrahiye sahip olmanın, alkolizm geliştirmeye veya alkolizmden kurtulduktan sonra tekrarlama riskini artırabileceğini göstermektedir.
  • Sosyal ve kültürel faktörler: Düzenli içki içen arkadaşların veya yakın bir eşin olması, alkol bağımlılığı riskini artırabilir. Bazen medyada içmenin göz alıcı bir şekilde tasvir edilmesi, çok fazla içmenin sorun olmadığı mesajını da verebilir.

Alkolizm belirtileri nelerdir?

Alkol bağımlılığı, yaşanılan semptomların sayısına bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir. Belirtiler şunları içermektedir;

  • İçilen alkol miktarını sınırlayamamak
  • İçme miktarını azaltmak istemek ve başarısız olmak
  • Alkol kullanımından uzak durmaya çalışmak ama yine de içmek
  • Alkol içmek için güçlü bir istek veya dürtü hissetmek
  • Tekrarlanan alkol kullanımı nedeniyle işte, okulda veya evde önemli yükümlülükleri yerine getirmemek
  • Fiziksel, sosyal veya kişilerarası sorunlara neden olduğunu bildiği halde alkol almaya devam etmek
  • Sosyal ve işle ilgili etkinliklerden ve hobilerden vazgeçmek veya bunları azaltmak
  • Araba sürerken veya yüzerken olduğu gibi güvenli olmadığı durumlarda bile alkol kullanmak
  • Alkole karşı tolerans geliştirmek, böylece etkisini hissetmek için daha fazlasına ihtiyaç duymak
  • Bu semptomları önlemek için içmediğinde mide bulantısı, terleme ve titreme gibi yoksunluk semptomları yaşamak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.